.

.

събота, 3 май 2014 г.

Можем ли да бъдем безсмътни смъртни ?

    В книгата си "Предимствата да бъдеш аутсайдер" Стивън Чбоски показва изключителния си талант, разказвайки за предимствата и липсите на това просто да гледаш живота отстрани.  В историята си той разкрива колко силна може да бъде връзката наречена "приятелство". Колко силна може да бъде любовта. И не на последно място вмъква рокендрола, секса и наркотиците-толкова неразделна част от онези години. Във филма ролите се изпълняват от Ема Уотсън (Като Сам), Логън Лерман (Като Чарли) и Езра Милър(Като Патрик)
   Действието на книгата се развива в ранните 90-те години на миналия век. Чарли е 15-годишно момче, предразположено към лошите си спомени и силна агресивност. Когато започва първата си година в гимназията, той е абсолютният аутсайдер- затворен, несподелящ и гледащ живота отстрани. Но на един футболен мач Чарли се запознава с завършващите Патрик и Сам- доведени брат и сестра, които коренно променят живота му. Те го въвеждат в техния приятелски кръг и Чарли започва да живее живота си истински. Тримата истиски се привързват един към друг и заедно осъзнават колко е важна ролята на приятелите в живота на човек. Не само в слънчевите, но и в мрачните дни от живота ни. Тримата преоткриват усещането за приятелство, което може да се опише само с една дума "безкрайно" . И именно в тези мигове Чарли наистина се чувства безсмъртен.
Автор на рецензията : mauri

Защо Дивергенти ?

    Независимо от това, че е едва 23-годишна, Вероника Рот показа на света, че силата на перото й не зависи от възрастта. Дебютния роман-трилогия "Дивергенти" на младата писателка бързо спечели тинейджърите по цял свят. Популярността му достигна такава висота, че дори се появи на голям екран начело в красивия британец Тео Джеймс и зашеметяващата Шейлин Уудли. С ролите си на Трис и Тобиас те спечелиха сърцата ни и ни накараха да заобичаме историята им. Та, сега ще ви разкажа накратко за книжката.
  Действието се развива в бъдещето (О, каква изненада!). Чикаго е единственият неразрушен град след войната и е открай докрай заобиколен от висока ограда, чиято цел е да пази хората в града. Обществото е разделено на 5 групи(касти)- Умните са ЕРУДИТИ, смелите са БЕЗСТРАШНИ, честните са ПРЯМИ, земеделците са МИРОТВОРЦИ, а жертвоготовните са АСКЕТИ. Именно Аскет е родена и главната героиня Беатрис Прайър. Но тя не се чувства на мястото си. Тя и брат й Кейлъб трябва да се явят на тест за определяне на наклонностите, който ще им покаже в коя каста се вписват най-добре. След това на изборната церемония те имат правото да изберат да останат в сегашната си каста, да се доверят на резултатите от теста и да отидат в кастата която той им е показал, или да послушат сърцето си и да отидат в кастата в която пожелаят. Но съответния тест не действа върху Трис. Защо ли ? Защото тя е Дивергент(човек с наклонности към повече от една каста). В деня на церемонията за изненада на родителите им, и Кейлъб и Трис се прехвърлят в други касти. Той отива при Ерудитите, а тя при Безстрашните. Там тя сменя името си на Трис, намира приятели, врагове и голямата си любов- Фор. Лидерката на Ерудитите - Джанийн Матюс обаче започва да преследва така наречените Дивергенти, защото ги смята за заплаха. Ще успеят ли Трис, Фор и другите противопоставили се на Джанийн да я спрат ? Предстои ви да разберете. 
Автор на рецензията : mauri

Да надникнем в "Игрите на глада"

   Трилогията "Игрите на глада" на авторката Сюзан Колинс завладя целия свят след като оглави класацията за бестселъри на New York Times. За наше щастие книгите не подминаха мен и колежката ми saycool. След като вече гордо можем да обявим, че сме върли фенове на трилогията ще ви въведем в света на книгата.Но не и преди да споменем, че ролите във страхотния филм се изпълняват от прекрасната Дженифър Лорънс (Като Катнис) и прелестният Джош Хътчерсън (Като Пийта).  
   И така, намираме се в бъдещето. Държавата е Панем, тя се състои от 12 Окръга, всеки от които добива различни блага. Столицата е лъскавият Панем. Главното действие на книгата започва в най-бедният окръг на страната - Окръг 12. Основното препитание там са мините, но след края на деня, малцина са тези късметлии, които слагат парче сух хляб в устата си. След трагичната смърт на баща й, младата Катнис Евърдийн е принудена да изхранва майка си и по-малката си сестра. Тъй като не може да работи във въглищните мини, единственото спасение за семейството са ловните умения на Катнис. Но единственото по-страшно нещо за хората от окръзите, от това да си легнат с празни стомаси са така наречените "Игри на глада" . Ежегоден турнир в който 12 момичета и 12 момчета от 12 до 18 години се бият до смърт, докато не остане само един. В деня на изборната церемония, наречена "Жътвата" най-лошото за 17-годишната Катнис се случва. Когато прочитат името на момичето трибут тя не чува своето, а това на малката си 12-годишна сестричка Прим. В един миг Катнис си представя как би протекъл живота на Прим от този момент нататък. И тя вижда единствено смърт. "Има доброволец. Аз ще я заместя. Доброволно ще я заместя." без да се замисля изкрещява Катнис. Тя обаче все още се бои. Страхува се да не изберат за момчето трибут Гейл, най-добрият й приятел и партньор в ловуването. Но това не се случва. "Пийта Меларк" проехтява името. До Катнис застава познато лице. Лице което за нея значи много. Това е именно момчето, което преди години е спасило нея и семейството й от гладна смърт. Двамата са отведени в Капитола и пуснати на арената на Игрите. Какво се случва нататък, е, оставяме ви сами да разберете. 
Автор на рецензията : mauri