.

.

понеделник, 2 юни 2014 г.

Смъртоносна клетва

   Мисля, че няма нужда да ви казвам кой е Стивън Кинг. ЗА МЕН той е най-добрия автор на хоръри писал някога. Когато той пише книга е просто неповторим, брилянтен, а във хорър жанра за такова умение може да те сметнат и за луд. Немалко хора го наричат "побъркан" или споменават нещо от сорта на "Трябва да си абсолютно луд за да напишеш такава книга". Да, може и да е вярно, но също е вярно, че години наред той ни подарява своите шедьоври. Именно такъв е и "То".
Книгата разказа за 6 момчета и 1 момиче, които се запознават и стават приятели през лятото на 1958г. в градчето Дери. Някой от тях биват гонени от градския побойник и така постепенно групата се събира в прочутия "Пущинак". Но нещо страшно се крие в каналите под града. Нещо зловещо, същество, което само Стивън Кинг би могъл да опише напълно. Именно това същество, приемащо образ, олицетворяващ най-големия страх на човек е убило и малкото братче на един от главните герои- Бил Денброу (Пелтека). Една нощ седемте деца влизат в зловещите, непредсказуеми канали под Дери за да се опитат да убият създанието. И успяват, или поне така си мислят те. Същата вечер те се заклеват, че ако съществото някога отново се появи в Дери, всеки един от тях ще върне да изпълни дълга си. А именно наистина да убие чудовището. Това се случва 27 години по-късно и не е случайно. На всеки 27 години, от незапомнени времена необясними събития и инциденти са се случвали на жителите на Дери. Единствения останал в града от седмината- Майк Хенлън се обажда на всеки един поотделно, за да ги призове на дълг, който никой от тях не иска да изпълни. Всички без един се връщат в Дери, но колко ще останат живи след завръщането на "То"? Прочетете този шедьовър, насладете му се и ще разберете.
Автор на рецензията : mauri

Богат но нещастен

   Ако някоя творба отразява духа на двадесетте години, то това е "Великият Гетсби". Историята е пресъздадена през погледа на Ник Карауей- съсед на Джей Гетсби. Действието на романа се развива през двадесетте години на 20 век в Ню Йорк. Съвсем наскоро излезе и пета екранизация на книгата, и този път в ролята на Джей Гетсби се превъплъщава Леонардо ДиКаприо .
Джей Гетсби е млад, потаен и неприлично богат. След като младия и амбициозен брокер Ник Карауей се нанася в скромната къщичка до него, той не осъзнава в каква вихрушка от събития ще го повлече заможният му съсед. За Гетсби се носят дузина слухове, но в последствие малцина се доближават до истината. Ник обаче разкрива една единствена- за голямата любов на Джей. Още млад и беден, но с големи мечти Гетсби се влюбва безумно в братовчедката на Ник- Дейзи. След като Гетсби се включва във войната Дейзи губи търпение и се жени за Том Бюканън. Джей се прибира и вижда, че любимата му има друг живот, но той не спира да я обича. И сега, години по-късно той намесва Ник в коварния си план, воден от убеждението си, че също като него Дейзи не го е забравила. Приятно четене !
Автор на рецензията : mauri