.

.

събота, 20 декември 2014 г.

Спомни си, за да оцелееш


Търсите ли приключенска книга, която да ви държи в напрежение до края? Да? Имам предложение за вас-поредицата "Лабиринтът" на Джеймс Дашнър. Пълна е с динамика, непредвидими обрати, страх и смелост. На 19 септември тази година беше премиерата на филма. В главните роли влязоха големи тийн имена като Дилън О'Браян( Teen Wolf), Томас Броуди Сангстър(Игра на тронове) и Уил Полтър(Семейство Милър). Поредицата се състои от общо 4 книги, като едната е допълнителна(предистория). Втората се казва "В обгорените земи", а третата "Последният кандидат". А сега малко за сюжета на първата. 
   Томас се събужда на непознато място, заобиколен от армия от момчета. Не знае как се е озовал тук, на колко е години, нито защо е тук. Единственото, което помни е името си. Всъщност само това помнят и останалите момчета. Едно от тях-Алби започва да му обяснява ситуацията-намира се в т.нар. "Езеро", в което има само момчета, всеки върши нещо и си държи устата затворена. Казва му също, че всеки месец от "Кутията" излиза по един нов сбръчканяк(момче, спокойно с течение на книгата ще свикнете с жаргона), всяка седмица чрез нея получават провизии и най-важното всеки си върши задълженията. Томас бива предаден на 13-14 годишно момче на име Чък, който трябва да го разведе наоколо. Чък се изпуска пред Томас за най-важното-високите каменни стени, които ги обграждат, всъщност са лабиринт. Един път проговорил, Чък трябва да обяснява. Лабиринтът е огромен, и има няколко специално подготвени езерни, които са "бегачи". Всяка сутрин те влизат в лабиринта и го картографират, а привечер се прибират поради 2 причини. 
1) Вратите на лабиринта се затварят
2) В лабиринта има ужасяващи същества, наречени скръбници
Томас не знае защо, но щом чува думата "бегач", знае че трябва да стане такъв. 
Изминали са само няколко дни от пристигането му, но нещата се променят така, като не са се променяли за езерните от години. Чрез необичаен дар и бележка момчетата научават, че "краят" е задействан. Една вечер вратите, предпазващи ги от скръбниците не се затварят и чудовищата нахлуват в Езерото. Вариантите са прости : избягай от лабиринта и оцелей или остани и умри. Обаче няма да е лесно-лабиринта се променя всяка вечер, и Томас и приятелите му трябва да намерят изход. И то БЪРЗО. Затова трите най-важни думи са СПОМНИ СИ, ОЦЕЛЯВАЙ, БЯГАЙ. Приятно четене и скоро очаквайте и рецензия за втората книга.
Автор на рецензията : mauri