.

.

четвъртък, 9 октомври 2014 г.

Тайнственият съсед



         Ето, че вече сме октомври :) Училището вече започна и е време да направя равносметка на книгите които прочетох това лято и определено ми харесаха. Започвам с "Обсидиан", първа книга от поредицата "Лукс" на Дженифър Арментраут. Само държа да вметна, че правата за филм са закупени през 2013, така че вероятно след година или две ще видим и филм.
          Кейти Шуорц се мести с майка си от слънчева Флорида в провинциалният и скучен Кетърман, Западна Вирджиния. Като всеки млад човек тя не е особено впечатлена от новият си дом, докато един ден не се запознава със съседите си - близнаците Блек и особено тайнственият Деймън Блек. Той е типичното "лошо момче" - красив, самоуверен и арогантен, но въпреки това между него и Кейти веднага започват да прехвърчат искри. Въпреки неясните си чувства към Деймън, Кейти бързо се сприятелява със сестрата му Ди. Деймън обаче не е никак доволен от това, защото семейството му крие ОГРОМНА тайна.
        Но с течение на времето чувствата между Деймън и Кейти се задълбочават и той започва да я желае.Но тогава се случва нещо НЕВЪЗМОЖНО.
       Автор на рецензията: saycool
     

Те винаги наблюдават

Романът "1984" на Джордж Оруел е световноизвестен антиутопичен роман. В САЩ е задължително четиво за учениците в гимназията. Задължително е защото всеки човек в даден момент от живота си трябва да отговори на въпросите зададени в книгата.
   Годината е 1984. Света е разделен на 3 супер държави- Океания, Евразия и Изтазия. Действието в книгата проследява живота на хората в Океания. Обществото е разделено на 3 групи. Най-горе в йерархията стоят членовете на Партядрото, след това са т.нар. "средна класа"- членовете на Периферията, а за най-долната и ненужна прослойка на обществото са смятани "пролите". Главният герой- Уинстън Смит е част от Периферията. Животът на всички се управлява само и единствено от любов и преданост към "Големия брат". История няма, езикът е сведен до най-бедното му състояние. Ежедневно всяка информация, снимка, книга, всеки документ се фалшифицира спрямо нуждите на Партията, а старият се унищожава, или ако документа е грешен- се изменя отново спрямо нуждите на Партията. Война се води само за да има война, да се изтощава населението и да се намали потреблението на произведена стока. Речникът на хората се състои от най-необходими думи, отново изключително прости с цел в тях да няма непозволени мисли, наречени "престъпмисъл". Ако има такива, става само едно- биваш арестуван от Полицията на мисълта. Ако Полицията на мисълта те хване- тогава идва страшното. Уинстън има много престъпмисли. Иска да види падението на "Големия брат", но и същевременно се страхува от него и мощта на Партията. Ще се увенчаят ли с успех надеждите на Уинстън ? Това ще го разберете щом прочетете книгата. 
Автор на рецензията : mauri