.

.

неделя, 4 май 2014 г.

Да се влюбиш в паднал ангел

   Малко позабравена или недооценена поредица у нас е книгата на Бека Фицпатрик "Ш-ш-шт". Четирилогията следи историята на момиче в гимназията, което се влюбва в мистериозно момче. Единственото което тя знае за него е първото му име. Книгата показва на хората как един непознат може да превърне живота ти едновременно в рай и ад на Земята, как намеренията ти може коренно да се променят когато срещнеш ЧОВЕКА и какво се случва когато се сблъскат двата свята.
   Нора Грей живее в малкото провинциално градче Колдуотър, Мейн. Животът й се върти около ученето и най-добрата й приятелка Ви. Но това е на път да се промени, когато партньор по биология й става мистериозния Пач. Тя не знае нищо за него, само че всяка вечер играе билярд в местния бар. Въпреки предупрежденията да не се замесва с него, Нора е привлечена от неговата загадъчност. Тя започва да усеща силно присъствие в къщата си и започват да й се случват необясними неща. Започва да вижда хора и събития, които другите не виждат. Малко по малко тя и Пач се сближават, но тя все още не знае какво всъщност е Пач. Но вътре в себе си, винаги е подозирала какво е той. Прозорливостта, знанията и неговата мистериозност са издавали тайната му- той е паднал ангел, който желае да бъде човек. Но цената за желанието му е висока. Ще успее ли той да го изпълни, и същевременно да опази Нора невредима ? 
Автор на рецензията :  mauri

Привлечена от ловец на сенки

  
 Да ви се е случвало да срещнете по улиците хлапета с нарисувани по ръцете странни йероглифи ? Да, това са феновете на шедьовъра на Касандра Клеър - "Град от кости" . И тези рисунки всъщност се наричат руни за защита. Книгата е смесица от лов на демони, любов и съмнение. Във филма в безмилостния ловец на сенки се превъплъщава талантливият актьор Джейми Кембъл Бауър, а ролята на различната Клери Фрей изиграва младата Лили Колинс.
   Действието на книгата се развива в Ню Йорк. В света на 16-годишната Клери Фрей има много неизвестни. Не познава баща си. Където и да отиде, накъдето и да погледне вижда само един символ, който не познава. Една вечер решава да излезе да се разсее с най-добрия си приятел Саймън. На входа на бар Клери отново вижда тайнствения символ и решава да влезе. Там тя става свидетел на странно жертвоприношение, което обаче само тя вижда. Извършителят на това деяние изглежда така, сякаш тя не би трябвало да го вижда. На следващата сутрин тя се събужда в стаята си, като не помни нищо след случката в бара, нито как се е прибрала вкъщи. Когато се оглежда около себе си, вижда че насън е изрисувала цялата си стая с непознатия символ. Същия ден тя отново среща момчето от бара. Но този път и другите могат да го видят. Докато го пита какво е видяла снощи и защо рисува символи насън, майка й бива отвлечена. Когато се прибира вкъщи Клери бива нападната от свръхестествено същество. Момчето й помага да убие съществото и се представя като Джейс Уейланд. Казва й, че е ловец на сенки. След всичко, което е видяла досега Клери не знае на какво да вярва. Представата й за света коренно се променя. Оказва се, че тя не е обикновено момиче, а част от света на Джейс. Какво се случва след това, ви оставяям сами да откриете.
Автор на рецензията : mauri

За безкрайността и отвъд нея.

 
 Трудно е да се опише сензацията на този роман по света. Буквално за една нощ всички социални пространства се изпълниха със снимки и рисунки на 2 облачета в които пишеше "ОK". И имаше защо. "Вината в нашите звезди" е разтърсващ, но същевременно и вдъхновяващ разказ за двама млади хора, които дори и неизлечимо болни не се предават на болестта и отчаянието, а живеят за мига. Вдъхновяващите актьори в предстоящия филм ще са Шейлин Уудли (Като Хейзъл) и Ансел Елгорт (Като Огъстъс) .
    Хейзъл Грейс е момиче страдащо от рак на белите дробове. На един от сеансите за подкрепа на които ходи, тя се запознава с омайващия Огъстъс Уотърс. Той е наперен и самоуверен, но това не му пречи да бъде страхотен човек. Събрани от болестта и още някаква невидима връзка Хейзъл и Огъстъс се сприятеляват. Но вместо ежедневието им да е изпълнено с оплакване от положението, те се опитват да живеят възможно най-пълноценно и да не мислят за смъртта и болката. Когато двамата изричат онова съкровено "ОK" те знаят, че това е началото на тяхната  малка безкрайност. Личната им драма се превърна в драма на милиони читатели по света. Историята на Хейзъл и Огъстъс ни учи никога да не спираме да се борим и когато намерим истинската любов да не я пускаме, колкото и несъвършена да е тя. Защото както се казва авторът "Животът не трябва да е идеален, за да бъде една любов изключителна."
Автор на рецензията :  mauri